Ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα
υψηλής ποιότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρά πρότυπα ποιότητας για τη γεωργική παραγωγή, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται στα κράτη μέλη της. Αυτά τα πρότυπα αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αναφορικά με τον εφοδιασμό τροφίμων που έχουν παραχθεί εντός της ΕΕ. Ορισμένοι βασικοί κανονισμοί που αφορούν τα πρότυπα ποιότητας που έχουν υιοθετηθεί από την ΕΕ είναι:

  • Υιοθέτηση καλών αγροτικών πρακτικών
  • Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων
  • Ευζωία των ζώων
  • Ασφάλεια &Υγιεινή Τροφίμων
  • Ετικέτες Ποιότητας & Πιστοποίηση (ΠΟΠ, ΠΓΕ)
  • Προστασία περιβάλλοντος
  • Ιχνηλασιμότητα

Η ευρωπαϊκή γεωργία είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως για τη δέσμευσή της στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα. Οι ευρωπαίοι αγρότες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καθώς και οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη έμφαση στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας. Οι κύριοι λόγοι είναι η τήρηση αυστηρών κανονισμών και προτύπων, η θέσπιση ΠΟΠ και ΠΓΕ, η υιοθέτηση βιολογικών και βιώσιμων πρακτικών, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αναφορικά με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και των κοινωνικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις διατροφικές επιλογές τους.

Λίγα Λόγια για τον Εκτελεστικό Φορέα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ιδρύθηκε το 1917 και πλέον η παραγωγή και εμπορία του ξεπερνάει τους 14.000 τόνους φρούτων. Η κύρια ενασχόληση του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή και εμπορία ροδάκινων, νεκταρινιών και μήλων, αλλά και ακτινιδίων, δαμάσκηνων, αχλαδιών nashi, κυδωνιών, βερίκοκων και κερασιών. Τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού» διακρίνονται  τόσο λόγω της υψηλής ποιότητάς τους όσο και λόγω των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός και εύλογα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης τόσο της περιοχής Βελβεντού – Κοζάνης όσο και της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη-παραγωγοί αριθμούν τους 400 με συνολική καλλιεργήσιμη έκταση που αγγίζει τα 650 εκτάρια (6.500 στρέμματα).