Το μήλο ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και ομορφιάς, ενώ στον παράδεισο της μυθολογίας των Kελτών, τα μήλα είναι οι καρποί της λήθης ή της αναγέννησης. Για τους Πυθαγόρειους, συμβόλιζε το απόκρυφο και το κλειδί κάθε γνώσης καλής ή κακής.

Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά της οικογένειας των Ροδοειδών. Η μηλιά είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα καλλιεργούμενα οπωροφόρα δένδρα παγκοσμίως και αποτελεί το τρίτο πιο εμπορικό φρούτο μετά τα εσπεριδοειδή και τις μπανάνες. Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή και η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Το δέντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ασία και στην Ευρώπη αλλά με την ανακάλυψη του νέου κόσμου και την εγκατάσταση αποίκων, πολλές ευρωπαϊκές ποικιλίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική.

Πλέον, παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2.000 ποικιλίες μήλων. Οι διάφορες ποικιλίες μήλων διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα (πρασινωπές, κέρινες, κίτρινες, κόκκινες, σκουρόχρωμες), με την περίοδο ωρίμασης (καλοκαίρι, χειμώνας, φθινόπωρο), τη μορφή (στρογγυλές, ωοειδείς, προμήκεις), τη σύσταση και την ποιότητα της σάρκας των καρπών (υδαρής, μαλακιά, τρυφερή, αλευρώδης, τραγανή).

Ο καρπός της μηλιάς είναι ψευδής. Το βρώσιμο τμήμα αποτελείται από ιστούς που προέρχονται από την πάχυνση της βάσης του κάλυκα, της στεφάνης και των στημόνων. Έχει ποικίλο σχήμα, από σφαιρικό έως επίμηκες, σάρκα τραγανή ή αλευρώδη, εύχυμη, γλυκιά, όξινη ή υπόξινη και τα σπέρματα είναι καφέ απόχρωσης.

Το μήλο, εκτός από δημοφιλής καρπός είναι πραγματικά ένα φρούτο με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, ειδικά αν καταναλωθεί με τη φλούδα. Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που χρειαζόμαστε για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ενώ περιέχει αρκετές βιταμίνες Α, Κ και Ε, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και ψευδάργυρο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα μήλα έχουν και σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το μήλο είναι ένα φρούτο που οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην αγορά σχεδόν όλο τον χρόνο. Τα φρέσκα μήλα στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από το τέλος του καλοκαιριού έως τις αρχές του χειμώνα, ενώ την υπόλοιπη περίοδο συνήθως είναι ψυγείου ή εισαγωγής.

Το μήλο, εκτός από ωμό με τη φλούδα που είναι η πιο υγιεινή επιλογή, μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους καθώς βρίσκει εφαρμογή είτε στη ζαχαροπλαστική είτε στη μαγειρική. Εκτός από τη μηλόπιτα, που είναι το πρώτο που θα σκεφτούν οι καταναλωτές και αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα, υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις όπως το στρούντελ, η κομπόστα και άλλα γλυκίσματα. Το μήλο μπορεί να συνοδευτεί για πρωινό με δημητριακά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, μπορεί να νοστιμίσει κυρίως πιάτα, αλλά μπορεί και να το απολαύσει κανείς ως ρόφημα ή σε smoothie με άλλα φρούτα.