Εκδήλωση Τύπου στο Παρίσι

ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: δυναμική ανάπτυξη σε νέες αγορές με επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

– Παράδειγμα συνεταιριστικής δράσης, αειφόρου καλλιέργειας, εξαγωγικής και εμπορικής επιτυχίας

– Νέο πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των φρούτων από την Κοζάνη στη Γαλλία

– Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας εξασφαλίζουν ποιοτική υπεροχή

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ με στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών έως το 2030 με την κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ροδάκινων Κοζάνης και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει για παραγωγούς και καταναλωτές το υγιές συνεταιριστικό κίνημα ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού ΣΥΝΠΕ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 στο Παρίσι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Osmossi – Maison Mavrommatis στο Παρίσι της Γαλλίας, στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος Προβολής & Προώθησης «FRUIT UP!» συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, με στόχο την εμπορική προώθησης των φρέσκων φρούτων του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο Εμπορικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Γεώργιος Κάντζιος επεσήμανε ότι ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης σημαντικές επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2011 – 2022 μεταξύ άλλων σε προγράμματα προώθησης των προϊόντων, επέκταση – εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθούν επενδύσεις ύψους :

-12,3 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2024 – 2027 για Κατασκευή Νέου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων, Συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης Παραγωγών – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Συστήματα Αυτοματισμού Υφιστάμενου Συσκευαστηρίου και Ετήσια Επιχειρησιακά Προγράμματα.

-17 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2027 – 2030 με την κατασκευή πρότυπης μονάδας μεταποίησης η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Συνεταιρισμό.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήμερα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που μπορεί να εξασφαλίσει:

▪ Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

▪ Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω καλύτερων διαπραγματεύσεων με πελάτες και προμηθευτές.

▪ Συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας, η οποία λειτουργεί σε βάρος των κρατικών εσόδων, της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και των υγιών συνεταιρισμών. 


▪ Συγκράτηση του κόσμου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, µε κύρια προϊόντα το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Ο Συνεταιρισμός εξάγει ελληνικά φρούτα σε περισσότερες από 15 χώρες και επιπλέον:

-Περιλαμβάνεται στους πρώτους Συνεταιρισμούς της χώρας που εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων εφαρμογή Συστημάτων Βιολογικής Καταπολέμησης.

-Διασφαλίζει την υιοθέτηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς – μέλη του για τους οποίους εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές πρώτων υλών και πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.

-Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαθέτει μέσω ιδιόκτητου καταστήματος στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε όλη τη χώρα και ιδίως τις τουριστικές περιοχές.

-Εφαρμόζει προγράμματα προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό με τη συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανοίγουν νέες αγορές για τους αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης.